Hoe groot is een voetbalveld?

0
1721
hoe groot is een voetbalveld

Het is een vraag waar eigenlijk elke voetballer het antwoord op moet weten. Toch blijkt dit wat anders te liggen als de meeste denken. Desondanks er allemaal regels zijn bedacht voor de afmetingen van een voetbalveld, blijkt dat de afmetingen wereldwijd sterk variëren. Daarom geven we je in dit artikel van ons voetbal blog meer informatie over de grootte van een voetbalveld!

Grootte voetbalveld

Wanneer wordt gekeken naar de grootte van een voetbalveld, kunnen we een onderscheid maken tussen:

  • De Nederlandse velden
  • Internationale velden

De verschillen tussen de Nederlandse velden

Er zijn dus een aantal regels waar een voetbalveld aan moet voldoen, maar deze regels verschillen een beetje van elkaar. Zo zijn de regels voor de veldafmetingen in de Eredivisie anders als die van de Europese- en Wereldkampioenschappen.

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen het betaald voetbal en de amateur velden. Hierbij moeten de velden in het betaald voetbal precies 68 meter breed zijn en 105 meter lang. De amateurvelden mogen verschillen tussen 64-69 meter breed en 100-105 meter lang.

De internationale velden

De FIFA heeft ook een onderscheid gemaakt tussen de algemene wedstrijden en de internationale wedstrijden. Waarbij een veld voor een algemene wedstrijd minimaal 45 bij 90 meter moet zijn en maximaal 90 bij 120 meter moet zijn. Maar de internationale wedstrijden zijn weer minimaal 64 bij 100 meter en maximaal 75 bij 110. De reden dat er een verschil is tussen de grootte van velden is omdat kleine stadions niet altijd een groot veld kunnen hebben.

De UEFA heeft weer hele andere eisen, hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen vier verschillende classificaties. Deze classificaties geven aan hoe belangrijk de wedstrijd is. De kwart-, halve- en finale zijn de classificatie 3 & 4. Dit geeft aan dat er gespeeld wordt op een veld van 68 en 105 meter, waardoor de thuis- en de uitwedstrijden op even grote velden wordt gespeeld.

De wedstrijden met classificatie 1 & 2 mogen wel een klein beetje afwijken, deze velden moeten namelijk minimaal 64 bij 100 tot aan maximaal 68 bij 105 meter.

Hoe groot is een voetbalveld in hectare?

Hoeveel hectare een voetbalveld is hangt natuurlijk af van hoe groot het veld is. Zoals je hierboven hebt gelezen, verschillen die afmetingen nogal. Als we de maximale afmetingen van de FIFA erbij pakken zal de oppervlakte tussen de 0,4 en de 0,9 hectare zitten. Bij een wedstrijd in de Eredivisie, Champions League, Europa League, WK en EK zal de oppervlakte van het veld 0,71 hectare zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here