Barbados – Grenada, de raarste wedstrijd ooit

0
425
barbados-grenada-de-raarste-wedstrijd-ooit

Barbados – Grenada, kwalificatiewedstrijd voor de Caribbean Cup van 1994 wordt omschreven als “The strangest match ever”. De voetbalbond FIFA was de double golden goal rule aan het testen wat een bizarre situatie opleverde.

Achtergrond

We zijn in het jaar 1994. De kwalificatie voor de Caribbean Cup vindt plaats in groepen van 3 landen. Alleen het beste land gaat door. Puerto Rico is uitgespeeld en kan zich niet meer kwalificeren. Barbados en Grenada spelen hun laatste kwalificatiewedstrijd tegen elkaar. FIFA was op dat moment aan het experimenteren met regels en dat leidde tot de volgende beslissingen:

  • Kwalificatiewedstrijden konden niet eindigen in een gelijkspel. Bij gelijkspel na 90 minuten werd er verlenging gespeeld.
  • In de verlenging werd gebruik gemaakt van “Golden Goal”, waarbij het team dat als eerste scoort, wint.
  • De Golden Goal telde dubbel. Als het na 90 minuten 0-0 stond en in de verlenging scoorde een van de twee teams, eindigde de wedstrijd in 2-0.

Voor de laatste wedstrijd van de kwalificatie stond het er als volgt voor. Puerto Rico was tweede en had geen kans meer om zich te kwalificeren. Barbados stond derde, maar kon zich nog kwalificeren door met twee doelpunten of meer verschil te winnen van Grenada. Op die manier zou Barbados net zoals Grenada 3 punten hebben, maar was het doelsaldo van Barbados beter dan die van Grenada (Barbados +1, Grenada +0).

LandWed.WVPTDS
Grenada1103+2
Puerto Rico2113-1
Barbados1010-1

De wedstrijd

Barbados speelt thuis en komt 2-0 voor te staan, wat kwalificatie betekent. In de 83ste minuut scoort Grenada wat de stand naar 2-1 brengt en ervoor zorgt dat Grenada op kwalificatie staat. Barbados probeerde de paar minuten erna een doelpunt te maken, maar toen dit niet lukte gooide ze het over een andere boeg. Ze maakte een eigen doelpunt, wat ervoor zorgde dat het 2-2 werd en de wedstrijd naar verlenging zou gaan. Het doel van Barbados was om via de “Double golden goal rule” een verschil van twee doelpunten te realiseren. Maar nu komt het!

Met nog 3 minuten speeltijd had Grenada dit plan door en realiseerde ze zich dat ze zich zouden kwalificeren als ze in een van de twee doelen zouden scoren. Zowel een 3-2 winst als een 2-3 verlies zou kwalificatie voor Grenada betekenen. Barbados zou met een winst van 1 doelpunt verschil namelijk niet kwalificeren. Dit resulteerde in een bizar fenomeen waar Grenada in beide doelen probeerde te scoren en Barbados probeerde beide doelen te verdedigen. De spelers van Barbados slaagden hierin en de wedstrijd eindigde 2-2, wat verlenging betekende.

De verlenging ging verder als een normale wedstrijd, waar beide teams nog konden kwalificeren door een doelpunt te maken. De goal telde zoals gezegd dubbel, wat betekende dat Barbados met twee doelpunten verschil zou winnen en zich zou kwalificeren. Trevor Thorne scoorde het winnende doelpunt en zorgde ervoor dat zijn land Barbados zich kwalificeerde.

Beelden van de wedstrijd

Er zijn maar weinig beelden terug te vinden van de wedstrijd. Het enige wat nog te vinden is, is de 2-1 die Grenada scoorde, de eigen goal van Barbados om het 2-2 te maken en de golden goal die Barbados naar kwalificatie bracht.

Reacties

De wedstrijd kreeg op het moment zelf niet zoveel aandacht, maar staat sindsdien bekend als “The strangest match ever”. Na de wedstrijd sprak de manager van Grenada zich wel uit over de absurde regels: “Ik voel me bedrogen. De persoon die deze regels heeft bedacht, is rijp voor een gekkenhuis. Onze spelers wisten niet eens welk doel ze moesten aanvallen en verdedigen. In het voetbal moet je tegen je tegenstanders scoren, niet vóór je tegenstanders”.

De “Double golden goal rule” werd vijf keer gebruikt tijdens de kwalificatie in 1994, maar werd daarna geschrapt uit de spelregels. Ondanks het “spelbederf” van Barbados kregen ze geen straf opgelegd omdat ze zich aanpasten aan de regels.

Zou jij de double golden goal rule terug willen in het voetbal? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in