Wat is het gemiddelde salaris in de Eredivisie?

0
8579
Gemiddelde salaris Eredivisie

Het gemiddelde salaris in de Eredivisie is het afgelopen jaar gestegen naar 290 duizend euro, dit is het 5e jaar op rij dat dit gemiddelde stijgt. Ook is bekend dat maar een handvol clubs dit gemiddelde kan betalen voor een speler. De clubs die dit kunnen zijn Ajax, Feyenoord, PSV, Vitesse en AZ.

Toename gemiddelde salaris Eredivisie

Afgelopen seizoen lag het gemiddelde salaris in de Eredivisie rond de 290 duizend euro. Het jaar hiervoor was dit nog 281 duizend euro. Ruim 10 jaar geleden lag het gemiddelde salaris het hoogst en kwam neer op maar liefst 335 duizend euro. Deze statistieken worden nu bijna 25 jaar bijgehouden, de eerste telling kwam neer op een gemiddelde van 68 duizend euro in 1995. De laatste jaren is dit gemiddelde dus flink toegenomen, maar niet iedere Eredivisie club doet mee aan de stijging.

Salarissen Eredivisie 2022 / 2023

In de tabel hieronder zie je de uitgaven per club aan salarissen. Op nummer 1 staat Ajax met maar liefst €29 miljoen aan salaris. Na een aantal jaar goed gepresteerd te hebben in Europa, is dit niet onverwachts. Op nummer 2 staat PSV met een enorm gat van bijna 15 miljoen euro ten opzichte van Ajax. Ook Feyenoord zit in de top 5 met de hoogste salariskosten met 7,4 miljoen. Hierna volgt AZ met €5,6 miljoen. Het gat tussen de nummer 1 (Ajax) en AZ is een enorm bedrag van bijna 24 miljoen euro. Als laatste hebben we nog FC Utrecht met een bedrag van €5,3 miljoen.

Zie hieronder op clubniveau de top 5 salarissen in de Eredivisie in 2022 / 2023:

EredivisieclubSalaris 2022 / 2023
1. Ajax€29 miljoen
2. PSV€14.3 miljoen
3. Feyenoord€7,4 miljoen
4. AZ€5,6 miljoen
5. FC Utrecht€5,3 miljoen

De topverdieners van Ajax

Ajax geeft het meeste geld per jaar uit aan salarissen in de Eredivisie, namelijk een gigantisch bedrag van €29 miljoen. Maar aan wie geeft Ajax dat geld dan allemaal uit? Hieronder de 5 topverdieners van Ajax:

  1. Steven Bergwijn – €4.600.000
  2. Dušan Tadić – €3.500.000
  3. Davy Klaassen – €3.260.000
  4. Steven Berghuis – €3.000.000
  5. Francisco Conceição – €2.650.000

Het verschil is te groot

Het is logisch dat Ajax bovenaan het lijstje staat, de club speelt elk jaar Europees en beschikt over grote spelers. Bij de club uit Amsterdam lopen spelers zoals Daley Blind, Dusan Tadic en Sebastian Haller die meer dan tien keer het gemiddelde Eredivisie salaris verdienen. Deze salarissen zullen uitlopen tot rond de 3 tot 4 miljoen per jaar. Na Ajax komen al snel Feyenoord en PSV, zij hebben een salarisplafond van 1 miljoen (voor sommige spelers wordt er een uitzondering gemaakt).

Hierna komen AZ en Vitesse, zij proberen het salarisplafond van een half miljoen aan te houden. Als laatste zijn alleen Heerenveen en Utrecht die het gemiddelde jaarsalaris van 290.000 euro kunnen betalen voor een speler.

Waar is het gemiddelde salaris goed voor?

In Nederland wordt het gemiddelde salaris gebruikt als meetlat voor de inkomende transfers van buiten Europa. Hierbij geldt de regeling dat deze spelers een minimaal salaris moeten krijgen. Dit maakt het minder aantrekkelijk om spelers van buiten de EU te halen en zo wordt er geprobeerd om de eigen jeugd uit Nederland te beschermen.

Voor een speler van onder de 20 jaar moet een Eredivisieclub minimaal 75% van het gemiddelde salaris betalen. En voor een jong ventje van 18 is 218.000 euro per jaar best veel geld. Een speler van 20 jaar en ouder moet een Eredivisieclub minimaal 150% van het gemiddelde salaris van de Eredivisie betalen. Dit komt neer op 436.202 euro per jaar, 70% van de Eredivisieclubs heeft niet eens één speler met dit salaris.

Of het voetbal lucratief is, is nog maar de vraag. Usain Bolt zou in ieder geval niet in de Eredivisie tekenen. Voor het echte geld zou je als speler toch echt naar het buitenland moeten en het is daarom niet gek dat veel jonge talenten hiervoor kiezen. Deze spelers zien ook dat zij in het buitenland vier á vijf keer zo veel verdienen als in Nederland. Ook hebben veel voetballers waarschijnlijk geen studie afgerond en willen ze dus zo veel mogelijk verdienen in een relatief korte voetbalcarrière.

Toch mogen Eredivisie-spelers niet klagen: de salarissen in de Keuken Kampioen Divisie liggen een stuk lager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here