Wat is ‘de bus parkeren’ in het voetbal?

0
3481
Bus parkeren voetbal

Grote kans dat je de term ‘de bus parkeren’ wel eens hebt gehoord tijdens het kijken van een wedstrijd van Chelsea of Atletico, of toen je bierteam eindelijk een keer op voorsprong kwam. Het is natuurlijk een grappige term, maar wat is de bus parkeren in voetbal precies?

Wat is de bus parkeren?

De bus parkeren bij voetbal is een term die de laatste jaren pas is ontstaan in het voetbal en gegeven wordt als een team een tactiek gebruikt waarbij iedereen in de zestien gaat verdedigen. In Engeland wordt het ook wel ‘parking the bus’ genoemd en wordt vaak gespeeld door het mindere team of door het team dat een voorsprong probeert te verdedigen. Vaak worden er met vijf verdedigers, vier middenvelders en één spits gespeeld om zo verdedigend mogelijk te spelen. De spits is vaak een aanspeelpunt, en de buitenste middenvelders moeten snelheid hebben om zo snel te kunnen counteren.

Ontstaan van de bus parkeren

De bus parkeren is een term die de laatste jaren is ontstaan in het Engelse voetbal en een soort opvolger is van ‘catenaccio’. Het Internationale van Mourinho in 2010 was één van de eerste teams die op deze manier succesvol was door de Champions League te winnen. Door de defensieve speelstijl van de teams werd de term ‘de bus parkeren’ bedacht, omdat er door alle spelers verdedigend op te stellen een soort van verdedigende bus werd neergezet.

Teams die de bus parkeren

Zoals net genoemd was het Internationale in 2010 dat als eerste echt succes kreeg met de bus parkeren. Later was het ook het Atletico madrid van Simeone dat door de bus te parkeren de Spaanse titel wonnen en de Champions League finale haalden. Beide teams kregen veel kritiek omdat de verdedigende speelstijl niet om aan te gluren is, maar daar zullen Atlético en Internationale lak aan hebben. Toch zijn het vooral de kleinere clubs zoals een Sheffield United die de bus parkeren als zij tegen een veel grotere tegenstander moeten.

De bus parkeren in FIFA

Ook in het populaire spel FIFA is er sinds kort de optie om de bus te parkeren. Het hele team gaat achteruit lopen en gooit het potdicht. Een handige manier om je voorsprong vast te houden als je eindelijk eens voorkomt tegen je beste vriend of juist tegen die vervelende zwager van je. En als dat niet lukt kan je misschien tiki taka proberen om hem helemaal weg te spelen, het is in ieder geval leuk opgemerkt door FIFA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in