Wat is de beste voetbal opstelling?

0
888
beste-voetbal-opstelling

De tactiek van een voetbalteam begint bij de opstelling. Er zijn coaches die altijd dezelfde opstelling gebruiken en er zijn teams die hun voetbalopstelling kiezen op basis van de spelers. In dit artikel bekijken we de meest gebruikte voetbalopstellingen. Welke opstelling past bij welke tactiek?

Beste voetbal opstellingen

De voetbalopstelling die een coach kiest hangt af van de spelers die hij bezit en het beoogde doel. Grote clubs zijn geneigd aanvallende opstellingen te kiezen zoals 4-3-3, 4-2-3-1 of 4-2-4. Kleine clubs die vechten tegen degradatie willen vaak meer zekerheid inbouwen en doen dit door met veel verdedigers en middenvelders te spelen. Daarnaast zijn er nog coaches die, ongeacht de club waar ze coachen, blijven vasthouden aan hun favoriete formatie.

1. 4-3-3: Johan Cruijff’s “Totaalvoetbal”

De meest gebruikte opstelling in het voetbal. Het Ajax van Rinus Michels was een van de eerste teams die in deze formatie begon te spelen. De opstelling kan zowel aanvallend als verdedigend worden gebruikt, wat het voor veel teams een interessante opstelling maakt. De bekendste varianten zijn met de punt naar voren (aanvallende middenvelder) en met de punt naar achteren op het middenveld (verdedigende middenvelder). Het gevaar moet in deze opstelling van de buitenspelers komen die met acties de verdedigers van de tegenstander moeten verslaan.

2. 4-4-2: Tegenhouden en counteren

4-4-2 is over het algemeen een defensieve opstelling die vooral gericht is op het voetballen moeilijk maken voor de tegenstander. Het Atletico Madrid van Diego Simeone en de teams van Sean Dyche zijn meesters in deze opstelling. Structuur en discipline zijn belangrijke factoren in het succesvol uitvoeren van deze voetbalopstelling. De spelers moeten geduld hebben, de tegenstander laten voetballen en dan op het juiste moment toeslaan in de counter.

3. 5-3-2: Flexibiliteit

Hoewel het in eerste instantie een verdedigende opstelling is, verwoorden veel coaches het tegenwoordig als een aanvallende opstelling. Aanvallend is de opstelling vooral effectief voor teams die hardwerkende, snelle en gedreven vleugelverdedigers hebben. Inter Milan bereikte afgelopen de Champions League-finale met deze opstelling, waar Dumfries en Dimarco de belangrijke vleugelverdedigers waren. Dit seizoen is het Bayer Leverkusen dat onder leiding van Xabi Alonso fantastisch presteert met (ongeveer) deze formatie.

4. 4-2-3-1: Het nieuwe 4-3-3

Waar er bij 4-3-3 wordt gespeeld met 3 middenvelders die op één lijn spelen is er bij 4-2-3-1 sprake van twee verdedigende middenvelders en een aanvallende middenvelder. Ook de buitenspelers zijn niet hetzelfde als in een 4-3-3. De buitenspelers staan op één lijn met de aanvallende middenvelder en zijn 3 vergelijkbare spelers. Bij Manchester City kunnen Phil Foden, Bernardo Silva en Julian Alvarez de 3 aanvallende middenvelders zijn die op alle posities uit de voeten kunnen.

5. 3-2-2-3: Pep Guardiola’s nieuwe uitvinding

Na jaren van 4-3-3 op verschillende manieren heeft Pep Guardiola wat nieuws bedacht. Zonder balbezit staan de spelers gepositioneerd als een klassieke 4-3-3, maar in balbezit schuift een van de centrale verdedigers door naar het middenveld en schuiven 2 centrale middenvelders door naar voren waardoor er een “box” ontstaat van 2 verdedigende middenvelders en 2 aanvallende middenvelders. John Stones is door Pep Guardiola omgetoverd tot een heuse verdedigende middenvelder.

6. 4-2-4: Brighton’s ongrijpbare formatie

Sinds de komst van Roberto De Zerbi wordt er serieus rekening gehouden met Brighton. De 4-2-4 opstelling zorgt voor ongeregeldheden bij de tegenstander. Er moeten namelijk 4 aanvallers worden verdedigd, waar dat er normaal maar 2 of 3 zijn. Teams gebruiken het vaak om iets te forceren bij de tegenstander als het op achterstand staat. Brighton gebruikt de 4-2-4 opstelling echter vanaf de aftrap. Met de twee spitsen die inzakken kan ook met deze opstelling een “box” op het middenveld worden gecreëerd waar veel teams tegenwoordig op zoek naar zijn.

7. 4-5-1: Parkeer de bus

Als een team komt opdraven in een 4-5-1 dan is de intentie duidelijk: niets weggeven in de hoop op een gelijkspel. Teams als Liverpool en Manchester City hebben vaak met deze muur van spelers te maken. Vaak positioneren de spelers zich in twee lijnen van 5 als een soort 5-5 opstelling. Voor grote teams is deze opstelling een nachtmerrie om tegen te spelen, aan de andere kant is het wachten tot het fout gaat voor de teams in 4-5-1 opstelling.

De beste voetbal opstelling

Er is geen duidelijk antwoord te geven op de vraag welke opstelling bij voetbal het beste is. Als er wordt gekeken naar de meest succesvolle teams uit het voetbal zoals Ajax onder Rinus Michels, het Barcelona van Pep Guardiola en het Manchester City van de afgelopen 5 jaar is te zien dat het allemaal teams zijn die 4-3-3 of een variant hiervan gebruikten. Teams die een verdedigende voetbal opstelling kiezen maken het voor zichzelf over het algemeen moeilijk om succes te behalen vanwege de verdedigende intenties.

Wil jij de beste opstellingen maken voor jou team, bekijk dan ons tactiekbord die helpt met het maken van de beste formaties en tactieken voor jou voetbal team!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in