Witte kaart in het voetbal, wat betekent het?

0
282
witte kaart voetbal

Sportiviteit is een belangrijke factor in de voetbalwereld. Hiervoor heeft de Portugese voetbalbond een concept bedacht, namelijk de witte kaart. Deze witte kaart kan worden gegeven om waardering te uiten voor clubs, spelers en werknemers op het voetbalveld. In januari 2023 is de witte kaart voor het eerst getrokken tijdens de vrouwenvoetbalwedstrijd Benfica tegen Sporting CP.

Wanneer gebruik je nou een witte kaart?

De witte kaart wordt vooral gegeven als beloning en heeft dus een betekenis van waardering, maar wanneer wordt zo’n kaart getrokken?

Tijdens de voetbalwedstrijd bij Benfica tegen Sporting CP (vrouwen) werd in de eerste helft een speler op de bank onwel. Hierbij kwamen de medische teams van beide clubs te hulp. Door de snelle reactie van beide clubs werd er waardering gegeven van de scheids door middel van de witte kaart.

Daarbij kwam er nog een applaus van het publiek. De speler was alweer snel bij bewustzijn door de hulp van de medici. De Portugese voetbalbond hoopt met deze witte kaart meer aandacht te krijgen voor “fair play”. Hierdoor denken ze meer morele waarde te creëren en te verbeteren in de voetbalwereld.

De betekenis van een witte kaart is dus vooral het tonen van waardering voor fair play en sportiviteit.

Meningen over de ‘witte kaart’

De meningen over de witte kaart zijn uiteenlopend, zo denkt bijvoorbeeld scheidsrechter Bas Nijhuis dat er veel andere alternatieven zijn voor fair play. Daarbij is het lastig om te bepalen wanneer je een witte kaart zou moeten worden ingezet. Is dit bijvoorbeeld al als je een knuffel geeft aan de tegenspeler wanneer er een overtreding plaatsvindt?

Daarentegen zijn er ook positieve reacties, zoals van sociaal psycholoog Boukje Keijzer. Zij ziet het als een mooi gebaar zodat er zichtbaar wordt welk gedrag je graag zou willen zien. Er zijn dus voor- en nadelen aan het inzetten van de witte kaart. Voor nu maakt de KNVB nog geen gebruik van de witte kaarten, maar laat wel weten interesse te hebben in het concept.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here