We hebben allemaal weleens een hele spannende wedstrijd gezien, waar de twee teams gelijk stonden aan elkaar. Na 90 minuten lang heeft er nog geen team een verschil gemaakt en staat het nog steeds gelijkspel. Als de extra tijd dan ook nog verstreken is, komt er verlenging. Hier lees je alles over hoe dit werkt!
Verlenging voetbal
Verlenging bij voetbal is alleen nodig wanneer er een knock-outfase voetbalwedstrijd wordt gespeeld. Hierbij moet er een team winnen en kan het spel niet eindigen in een gelijkspel. Zo wordt er na 90 minuten plus blessuretijd een verlenging ingesteld. Deze verlenging duurt 30 minuten, die is verdeeld in twee keer 15 minuten. Hiertussen zit namelijk nog een rustmoment van een paar minuten waarbij de teams wat kunnen drinken en kunnen wisselen van speelkant. Bij elke helft van de verlenging zit ook nog extra blessuretijd. Verlenging bij het WK hebben wij Nederlanders slechte herinneringen aan, we kregen ooit de winnende tegen in de verlenging van de WK-finale tegen Spanje in 2010.
De winnaar
Als er na de verlenging nog niet duidelijk welk team er doorgaat of wint, gaat de wedstrijd over in penalty’s oftewel strafschoppen. Hiervoor wordt ook nog 5 a 10 minuten pauze gegeven om op adem te komen en een tactiek te bespreken. Sommige teams zetten ook een andere keeper in bij de strafschoppen (wat alleen mag als deze keeper tijdens het spel is ingewisseld). Bij strafschoppen wordt er geloot wie er mag beginnen en bij welk doel de strafschoppen worden genomen. Ieder team krijgt 5 strafschoppen om er zo veel mogelijk te kunnen scoren. Als er dan nog geen beslissende goal gemaakt is gaat ieder team omstebeurt, als dan een team wel scoort en de ander niet is het gelijk de beslissende goal.
Verlenging voetbal in het verleden
Voetbal bestaat voor een onbekende lange tijd, er zijn dus ook wat verschillende manieren geweest om te bepalen wie de wedstrijd won. Oftewel varianten van de verlenging die wij tegenwoordig kennen en hierboven beschreven staat.
Voor 1962
In deze tijd werd er bij gelijkspel in een knock-outfase een nieuwe wedstrijd gespeeld op een later tijdstip. Best onhandig aangezien de teams vaak ver van elkaar wonen.
1970 tot 1992
In deze jaren werd de verlenging ingesteld van twee keer 15 minuten speeltijd. Waarbij er daarna eventueel strafschoppen werden genomen.
1994 tot nu
Hierbij is het dezelfde verlenging als de jaren ervoor. Echter zijn er wel enkele regels bij gekomen in de verlenging zoals een extra vierde wisselmoment voor een wisselspeler en gele kaarten worden niet meegenomen bij het nemen van strafschoppen.
Golden goal
Een manier die in 1996 werd ingevoerd is de golden goal. Hierin werd er twee keer 15 minuten gespeeld, maar wanneer er gescoord werd was de wedstrijd direct afgelopen. Als de golden goal niet viel, werd de wedstrijd beslist met strafschoppen. De golden goal werd in 2003 door UEFA afgeschaft en in 2005 deed FIFA dit ook. De golden goal was niet alleen bij voetbal actief, maar ook bij veldhockey en korfbal.
Hoi Fabiënne,
Bedankt voor je stukje over de verlenging. Ik heb nog wel 1 vraagje: wat is de Engelse term? “extra time”, “extension””, “prolongation”… met even googlen zijn er mogelijkheden te over, maar weet jij welke term(en) er in het Engels gebruikt wordt/worden?
Dank!
Hi Dina,
Bedankt voor je vraag!
De Engelse term voor verlenging in voetbal is “extra time”.