Spugende voetballers

0
719

rijkaard spuugt naar vollerGrokken, tuffen, fluimen, rochelen, kwatten, spugen; hoe je het ook noemen wilt, het is gemeengoed in het hedendaagse voetbal. Per team wordt er in een wedstrijd wel een volledige badkuip vol gerocheld. Het is niet vreemd dat de grasmat in de Arena zes keer per jaar vervangen moet worden. Rede genoeg dus om onze man in de lange regenjas eropuit te sturen om hier een selectie van te maken. Aangezien er geen speler op aarde is die niet af en toe een klodder lanceert, heeft hij zich beperkt tot spelers die niet alleen in het luchtledige tuffen maar het ook op anderen gemunt hebben.

José Luis Chilavert

Van keepers begrijp ik nooit waarom ze hun doelgebied zo bevuilen, het is ten slotte hun werkterrein (ik spuug toch ook niet op mijn bureau). Ten eerste lijkt het me dat de kans op uitglijden toeneemt naarmate er meer fluimen in dat kleine doelgebiedje liggen. Ten tweede moet je niet vergeten dat keepers nog wel eens over de grond rollebollen. Enfin, ze moeten het zelf weten. Chilavert maakt weer deel uit van onze selectie. De excentrieke Paraguayaan bespuugde na een interland Roberto Carlos, omdat hij hem “indian” had genoemd. Deze geuzennaam beviel Chilavert blijkbaar niet en een klodder viel Carlos ten deel, voor het oog van de camera’s (4 duels schorsing).

Slobodan Rajkovic

In de verdediging staat Slobodan Rajkovic geposteerd. FC Twente had dit jaar bijna geen plezier aan de Chelsea kunnen beleven doordat de FIFA hem een jaar wilde schorsen. Hij had namelijk tijdens de Olympische Spelen de scheidsrechter bespuugd na afloop van het duel tegen Argentinië. De Olympische gedachte was ver bij hem te zoeken. Uiteindelijk viel de schorsing mee en kon hij gewoon voor de Tukkers uitkomen.

Frank Rijkaard

Völler en Rijkaard waren de hoofdrolspelers in het roemruchtste spuugincident dat de voetbalhistorie rijk is. Wie had ooit voor mogelijk durven houden dat ze nu bij elkaar in de selectie zitten? De rede waarom je het niet zou verwachten is juist de rede waarom ze wel opgeroepen zijn. Zo levert hun wereldberuchte vochtuitwisseling uiteindelijk toch meer op dan slechts hoon, schorsingen en flauwe moppen: een selectie op Doordebenen.nl. Als je het verhaal niet kent, moet je het maar aan je vader vragen.

El Hadji Diouf

De volgende uitverkorene is niet om zijn kwaliteit geselecteerd maar om zijn kwantiteit. Waar de meeste spelers zich niet een tweede keer aan dezelfde steen stoten, maakt El Hadji Diouf er een maandelijks gebruik van om spelers en supporters onder te tuffen. Supporters hebben er zelfs een liedje aan gewijd:
Sha la la la la la la la Diouf Diouf (3 keer)
El Haj Diouf will spit on you

Cesc Fabregas

Cesc Fabregas is heel wat onschuldiger dan hij oogt. Onlangs heeft hij nog een fluim in het gelaat van Michael Ballack gedeponeerd en Brian Horton, de assistent van Hull City, kreeg tijdens de kwartfinale van de FA Cup ook zijn portie. De eerste actie bedekken we met de mantel der liefde en scharen we onder de noemer “praten met consumptie.” Gewoon omdat het Ballack was. De actie tegen de Hull-assistent was opmerkelijker. Wegens een blessure speelde Fabregas die wedstrijd namelijk niet eens mee. Bovendien had Arsenal gewonnen en toch zou Fabregas in de spelerstunnel Horton bespuwd hebben. Verder onderzoek had geen zin, omdat Fabregas niet in de wedstrijdselectie zat.

dioufWaarom?

Dan nu het grote vraagstuk. Het is verachtelijk maar wel duidelijk waarom de ene speler naar de ander spuugt. Hij wil hem namelijk beledigen of vernederen. Arjen de Zeeuw zei ooit dat hij liever een klap dan een fluim in zijn gezicht had gekregen van Diouf. Wanneer een speler in beeld is, bijvoorbeeld voor het nemen van een vrije trap, na het missen van een pingel, voor een inworp of het scoren van een goal spuugt hij altijd op de grond. Doen spelers dit de hele wedstrijd of alleen maar op belangrijke momenten?

We hebben vast enkele spuwers over het hoofd gezien. Zo had Lazovic ook opgeroepen kunnen worden wegens spugen naar het eigen publiek en had Addo ook wel een nominatie verdiend. Van Francesco Totti is zelfs een spuugspel gemaakt, klik hier. Als je nog spuwers op het oog hebt, laat de namen achter in de comments.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here