Scorende keepers

1
535

rene higuita scorpion kickOm keeper te zijn moet je een beetje gek zijn. Je krijgt kogels van 80 km/uur op je afgevuurd en wordt geacht deze nog tegen te houden ook. Bovendien, wie vindt het nou leuk om altijd de schuld te krijgen van nederlagen en tijdens hoekschoppen blootgesteld te staan aan rondzwaaiende elle bogen en te hoog geheven benen? Keepers dus. Wij van Doordebenen vinden dat de keeper wel eens in het zonnetje gezet mag worden. Daarom heeft onze man in de lange regenjas een selectie samengesteld van keepers. Een selectie met louter keepers, daar lijk je niet echt ver mee te komen. Met deze spelers wel! De selectie van deze week is goed voor meer dan 250 goals, herbergt enkele vrijetrappenspecialisten en zelfs een onvervalste spits. Zie hier een selectie van scorende keepers.

rogerio ceniLaten we uittrappen (lol) met de normaalste van het stel: Rogerio Ceni. Ceni is niet alleen de topscorer maar eigenlijk ook de beste keeper van de selectie. Hij verdedigde 35 keer het doel van het Braziliaans elftal. Met zeventig officiële doelpunten heeft niemand er meer gemaakt dan hij. Selectiegenoot Chilavert bestrijdt dit echter. ‘Ik heb er meer gemaakt dan hij’, beweert Chilavert. ‘Namelijk zeventig, en dat kan ik bewijzen. Hij is me nog niet voorbij. Ik wil het er niet meer over hebben totdat hij er nog eens zeven heeft gemaakt.’

jose chilavertAls je het over de duivel hebt…. Jose Chilavert is de volgende gelukkige. Chilavert stond bekend om zijn goals en zijn grote mond. Hij scoorde 62 maal in zijn loopbaan. Naar eigen zeggen waren het er zeventig (want met dat aantal blijft hij Ceni voor). Maar die acht doelpunten
Valse bescheidenheid kent hij niet” I am the best in the world” vertelde hij vlak voor het WK van 1998. Een van de laatste stuiptrekkingen van Chilavert was een spuugincident. Na een wedstrijd tegen Brazilië bespuugde hij Roberto Carlos die hem “Indiaan” had genoemd. Chilavert beweert dat hij uit zelfverdediging had gespuugd. (Daar heb ik nog nooit van gehoord). Inmiddels is hij gestopt met voetbal en nu is hij van plan president van Paraguay te worden. Gewoon, omdat het kan.

Jorge Campos Navarrete is de beste veldspeler in de selectie. Zijn goals en opvallende kleding maken hem een van de bekendste Mexicaanse voetballers ooit.
Wanneer het stroef liep in de voorhoede werd Campos in de spits gepositioneerd. jorge camposWij kennen het hooguit uit onze jeugd, maar bij Campos gebeurde dit tijdens gewone competitiewedstrijden. Zo ook de kampioenswedstrijd van 1993 tussen UNAM en Guadelajara. UNAM stond 1-0 achter, Campos trekt keeperstrui uit en gaat spits voetballen, scoort de 1-1, UNMAM krijgt in de laatste minuut een penalty tegen, Campos duwt de reserve-keeper uit het doel, trekt de keeperstrui weer aan en stopt de penalty. UNAM wint uiteindelijk. Hij heeft op deze manier 38 doelpunten gemaakt.
Campos ontwierp zijn eigen keepersuitrusting. Hierdoor verscheen hij altijd in fluoriserende shirtjes met veel te wijde mouwen. Campos is de enige in de selectie die echte velddoelpunten maakte.

rene higuitaAls laatste en gekste geselecteerd is Rene Higuita. Hij legde altijd veel risico in zijn spel. In zijn dromen kon hij dribbelen als Ronaldo (in zijn goede dagen). Maar in werkelijkheid viel dat flink tegen. Vaak gebeurde het dat zijn slalom, na vijf man uitgespeeld te hebben, ergens op de middenlijn beëindigd werd en de goal volledig leeg was. Een bekend voorbeeld hiervan is de wedstrijd van Colombia tegen het Kameroen van Roger Milla op het WK in 1990.
Buiten het veld hield hij er ook vreemde capriolen op na. Hij was bevriend met de bekende drugsbaas Pablo Escobar en zocht hem regelmatig op in de lik. Zelf heeft hij ook wel eens periodes mogen brommen. De laatste jaren komt hij vaak op TV met verschillende Colombiaanse realityshows. Wij kennen Higuita natuurlijk van zijn befaamde schorpioen kick. Higuita wist 41 maal het net te vinden in zijn loopbaan.

Wat direct opvalt aan deze selectie is dat scorende keepers nog gekker zijn dan hun niet scorende collega’s. Hier hebben we natuurlijk uitvoerig onderzoek naar gedaan. Dit is onze verklaring: als je als keeper wilt scoren moet je veel risico nemen. Mensen die veel risico nemen worden vaak voor gek verklaard. Zie hier een eenvoudige doch hout snijdende verklaring. Iemand andere ideeën hierover?

Hier een lijst van de topscorers:

 1. Rogerio Ceni – Sao Paulo – Brazilië – 70 goals
 2. Jose Luis Felix Chilavert – CA Penarol Montevido – Paraguay – 62 goals
 3. Rene Higuita – Bajo Cauca FC Caucasia – Colombia – 41 goals
 4. Jorge Campos – Puebla FC – Mexico – 40 goals
 5. Hans-Jorg Butt – TSV Bayer Leverkusen – Duitsland – 28 goals
 6. Dimitar Ivankov – PFC Levski 1914 Sofia – Bulgarije – 25 goals
 7. Marco Antonio Cornez – Deportes Iquique – Chili – 24 goals
 8. Dragan Pantelic – FK Radnicki Nis –  Joegoslavië – 22 goals
 9. Zarko Lucic – FK Mladost Podgorica – Montenegro – 21 goals
 10. Nizami Sadigov – Turan Tovuz – Azerbeidjaan – 21 goals

1 REACTIE

 1. Mijn favo keepersgoal is er eentje van een Afrikaanse keeper. Die pikte de bal op bij de eigen 16 om ‘m na een rush langs de zijlijn op de punt van de andere 16 diagonaal in te schieten. Had ‘m na jaren zoeken gevonden in een voetbalfilmpje met komische goals, maar dat is verwijderd op YT. Iemand een ander linkje?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here