Juich innovators

3
572

adoption curveEven terug naar de schoolbanken. Klik niet weg, in de volgende alinea wordt het weer leuk. Wanneer nieuwe producten op de markt komen kennen we vanuit bedrijfskundig oogpunt verschillende niveaus van adoptie. Op volgorde van snelheid van ingebruikname kennen we innovators, early adopters, early en late majority en laggards. De innovators gaan als eerste met het product aan de haal, daarna volgt de early adopters en nog later de early en late majority. Als laatste nemen de laggards het product in gebruik. Een innovator is iemand die bijvoorbeeld in een slaapzak in de rij ligt om als eerste een IPhone 4G te bemachtigen en een laggard kocht gister pas zijn eerste mobieltje.

Bij het vieren van doelpunten kunnen we deze theorie ook toepassen. Een innovator heeft een bepaalde manier van juichen uitgevonden en anderen hebben zijn manier, vroeg of laat, overgenomen. Wie waren nou deze juich-innovators? Uiteraard bestaan er scorende keepers, maar hier zitten helaas geen innovators tussen. Onze selectie kent dus geen keeper maar, het moge geen verrassing zijn, wel veel spitsen. Tijd voor een nieuwe selectie.

buikglijden als pierre van HooijdonkWe beginnen onze selectie met een product van eigen bodem, uit de Brabantse klei zelfs om precies te zijn: Pierre van Hooydonk. Pi-air is de uitvinder van het pikglijden. In zijn RBC en later NAC periode (toen ze nog die lelijke Fuji-film shirts droegen, met veters in de hals) vierde hij elke goal met een buikschuiver over het al dan niet natte veld. Het kostte hem veel zaadjes door wekelijks op zijn ballen door het gras te roetsjen, maar het leverde hem ook veel volgelingen op. Hele teams imiteren hem nog steeds na belangrijke overwinningen.

duimpjes van mateja kezmanDe volgende geselecteerde heeft ook zijn manier van juichen naar het grote publiek gebracht in Nederland: de Duimpjes van Mateja Kezman. Als eerste voetballer vierde Kezman zijn goals door met zijn duimen naar zijn naam op zijn rug te wijzen. Men vond het arrogant, omdat de goal geen individuele prestatie is. Maar toch namen vele, nog veel grotere, spelers deze wijze van hem over.

bebeto juichenEen innovator aan wie we liever niet herinnerd worden is Bebeto. Hij was de eerste die met de armpjes een denkbeeldige baby wiegde nadat er gescoord was. De primeur van deze viering was tijdens de WK in 1994 in de US and A tegen Nederland. Hij deed het omdat hij net vader was geworden.

ravanelli shirt over hoofdAls vierde hebben we Fabrizio Ravanelli geselecteerd. De Witte Veder is de uitvinder van het door de UEFA vervloekte en verbannen “shirt over het hoofd en/of uittrekken”. De mensen die hem nu nog nadoen worden met een gele kaart beboet. Mario Been vervloekt hem nog steeds. Tot zijn grote afgrijzen zijn er veel laggards op de velden te vinden.

roger milla dansWe sluiten de selectie af met de grootste innovator: Roger Milla. De Kameroense legende scoorde tijdens de WK van 1990 tegen Colombia en maakte een dansje bij de hoekvlag. De wereld had nog nooit iets dergelijks gezien en op schoolpleintjes, trapveldjes en in stadions schudden doelpuntenmakers massaal met de heupen. Deze wijze van juichen is vooral door zijn landgenoten in veel verschillende varianten getoond en nog steeds wordt hij in gebruik genomen.

Laten wij als voetbal liefhebbers vooral nooit vergeten wie de grondleggers waren van deze originele vieringen. Met iets origineels op de proppen komen is knap, maar dat vervolgens mensen je imiteren is van een heel andere orde van grootte. Binnenkort volgt een selectie van originele goalvieringen. Iemand suggesties?

3 REACTIES

  1. Ik mis in dit overzicht Hugo Sanchez (Real Madrid) met zijn salto achterwaarts en de (gelukkig) niet nagevolgde Stefan Effenberg met zijn arrogante vingers naar beneden.
    Uit het Australian Football overgenomen gebaar met de vingers wijzend naar voren, oa. door René van der Gijp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here