Het verhaal van: Hatem Trabelsi

6
1152
hatem-trabelsi

hatem-trabelsi

Hatem Trabelsi, de rechtsback die als een stoomtrein langs de zijlijn sjeesde, was ongekend populair bij Ajax. Hij kwam in 2001 van Club Sportif Sfaxien en speelde tot 2006 in de Hoofdstad. Meerdere keren had hij op een transfer aangedrongen, maar telkens werd hij aan zijn contract gehouden. Ajax wilde hem niet kwijt; door zijn aanvalsdrang en eeuwige lach op zijn gelaat kon hij weinig verkeerd doen bij het Amsterdamse publiek en bovendien was hij gewoon een goede rechtsback. Even leek het erop dat hij naar PSV zou verhuizen, maar uiteindelijk werd het Manchester City.

Huurschuld

Naast goede herinneringen bij de fans liet hij ook een huurschuld van 29.000 euro achter in Amsterdam. Zijn zaakwaarnemer Franklin Sedoc beloofde telkens om de openstaande rekening voor zijn appartement aan de Rheastraat te betalen maar liet dit na, waarop de SNS Bank beslag liet leggen op de bezittingen van de Tunesiër. Het bleek onmogelijk om contact te leggen met Trabelsi, dus voelde de Bank zich genoodzaakt om zijn spullen per veiling te verkopen.

Veiling van spullen

Op een vroege zaterdagochtend was het een drukte van jewelste in het veilinghuis van Paul van Roon aan de Admiraal de Ruyterweg. Van Roon heeft er zin in, maar het doet hem wel een beetje pijn: “Ik heb natuurlijk een rood-wit hart”. Veel Amsterdammers en Ajax-fans toonden interesse in de eigendommen van Trabelsi. ”We hadden wat berichten dat supporters van andere clubs zouden komen en daarom is er extra beveiliging. Maar verder dan de opmerking op de site ‘Koop die kampioensmedaille van Ajax nou maar, want die winnen jullie voorlopig toch niet meer’ is het niet gekomen.” Vooral de shirts die hij ooit ruilde na Europese wedstrijden bleken erg in trek. De veiling zou uiteindelijk 10.500 euro opbrengen. Hier een kleine greep uit wat er onder de hamer ging:

 • Juventus shirt van Pavel Nedved (450 euro)
 • Sparta Praag shirt van Poborsky (230 euro)
 • AC Milan shirt van Zé Roberto (150 euro)
 • Kampioensmedaille 2003/2004 (410 euro)
 • Replica KNVB beker 2005/2006 (330 euro)

Bekende bieder

Een landgenoot van Trabelsi is aanwezig om veel persoonlijke bezittingen te kopen om aan hem terug te geven. ”Ik ken Trabelsi niet persoonlijk,” zegt Hichem Brahmi (38), ”maar ik ging met mijn zoon vaak bij de training kijken. Ik ben nooit op zo’n veiling geweest. Ik wil graag die persoonlijke dingen kopen om ze aan Trabelsi terug te geven.” Hij heeft onder andere wat fotolijstjes, een urn, een islamitische tekst in een lijstje, een gebedssnoer, een ring, een armband met inscriptie gekocht. De voetbalshirts en badslippers  hoeft hij niet. ”Die armband wel, want daar hecht Trabelsi aan, denk ik. Daarin staat de naam van zijn zoon gegraveerd: Adam.” Na een aantal aankopen houdt hij voor gezien. ”Mijn geld is op. Mijn broer woont in dezelfde plaats als Trabelsi in Tunesië. Binnenkort vlieg ik er in mijn vrije weekend naartoe en geef ik hem zijn spullen terug. Natuurlijk hoef ik daar niets voor te hebben.”

Hoe is het afgelopen met Trabelsi?

Zijn verblijf in Manchester werd geen succes en na 21 duels gespeeld te hebben leek Trabelsi een dik contract bij de Saoedische topclub Al Hilal te gaan tekenen. Dit liep echter op details mis (lees: nog hogere financiële eisen). Een versleten kniegewricht en hoge salariseisen zijn terugkerende verklaringen voor het uitblijven van een topcontract voor de voormalige aanvoerder van het Tunesisch voetbalelftal, die drie WK’s speelde. Het laatste bericht dat ik over hem heb opgevangen is dat zijn transfer naar Al-Hilal niet doorging, daarna slechts een radiostilte. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat hij nooit bij een Europese topclub terecht gekomen is. Waarom heeft AC Milan hem bijvoorbeeld niet gehaald als opvolger van Cafu?

6 REACTIES

 1. leuk stuk weer! rare snuiter die hatem… de beste man liet dus zowel de topclubs als de saoedische oliebaronnen aan zijn neus voorbijgaan, vanwege exorbitante salariseisen. wat was de rol van de zaakwaarnemer, vraag je je af…

 2. @Hate’m jij hebt duidelijk geen verstand van voetbal. Daarom wilde Manchester United hem hebben. En waarom helpt ajax hem niet. Stelletje lijers. Te goed voor Nederland kon naar manchester veel meer verdienen lieten ze hem niet gaan maar als een real madrid voor een sneijder komt dan mag hij zo weg lopen.

 3. Ik heb heel het stuk nog eens gelezen. Ik dacht altijd hij uit was op een transfer om meer te verdienen bij Man U. Ajax heeft toen der tijd heel veel misbruik gemaakt doordat hij niemand kende in Nederland. Zo mij niks verbazen als een man als leo beenhakker expres een breuk heeft veroorzaak tussen de toemalig zaakwaarnemer en trabelsi. Wel erg toevallig op dat ze hem een nederlandse zaakwaarnemer aanboden(sedoc)Deze man heeft nooit wat goeds gedaan.

  En ook koeman is ook niet een van de betrouwbaarste personen in Nederland. Daar kunnen heel veel spelers en clubs over meepraten.

  Jammer voor hem dat er uiteindelijk niks van hem geworden is. Dat had ik deze Ajax speler wel gegund

 4. Die gast verdient 8 ton bruto per jaar maar kan geen huurachterstand van 30k betalen? Erg vreemd allemaal. Zit misschien iets meer achter?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here