Chelsea verbiedt bleekselderij

2
1394

bleekselderij32.jpg
We kennen allemaal het staafincident uit 1989 dat Ajax een Europese schorsing opleverde en menig voetballiefhebber kan zich vast ook nog het beeld van het bebloede gezicht van scheidsrechter Frisk herinneren nadat hij in de rust van AS Roma-Kiev een aansteker tegen zijn hoofd geworpen kreeg. Tijdens de finale van de Carling Cup van 2007 was het weer zover. Weer konden supporters het niet laten om voorwerpen het veld op te gooien. Dit keer betroffen het geen staven, glazen bier of aanstekers. Nee, de spelers van Arsenal kregen stronken bleekselderij naar hun hoofd gegooid door de Chelsea supporters.
Na de wedstrijd beklaagden meerdere Gunners zich erover dat het nemen van hoekschoppen hun bemoeilijkt werd door rondvliegende stronken bleekselderij (de Latijnse benaming luidt: Apium graveolens). De wedstrijd was zelfs even stilgelegd om het veld te ontdoen van de stukken groente. Bij meerdere wedstrijden van Chelsea werden dergelijke ongeregeldheden gerapporteerd en ook bij huldigingen vliegen de stukken groente je om de oren. Op aandringen van de FA is een jaar geleden dit excessieve gedrag eindelijk een halt toegeroepen door de clubleiding.

Normaal gesproken gooien de supporters onderling de stronken vriendschappelijk naar elkaar en niet richting het veld, tijdens het zingen van dit lied:
♫ CELERY, CELERY! IF SHE WON’T CUM, I’LL TICKLE HER BUM, WITH A LUMP OF CELERY ♪♫

Er zijn twee historische verklaringen voor deze traditie.
Mickey Greenaway, een toonaangevende Chelsea supporter had het liedje ooit ergens gehoord en introduceerde het twintig jaar geleden in zijn vak. Het daadwerkelijke selderij-gooien werd er later bijverzonnen op de Shed-end zuidtribune.
Anderen beweren dat het een om een traditie gaat die overgenomen is van de Londonse voetbalclub Gillingham FC, waar tijdens het voorseizoen bleekselderij op het veld groeide, waar supporters vervolgens mee gingen gooien.

Na de escalatie tijdens de wedstrijd tegen rivaal Arsenal besloot de FA dat de maat vol was. Dit onsportieve gedrag kon echt niet meer door de beugel en selderijgooiers moesten maar eens flink aangepakt worden. Bleekselderij bleek een zeer spelbedervend wapen en werd door de club in de ban gedaan. Vanaf 16 maart 2007 staat bleekselderij op de zwarte lijst en is het officieel verboden om dit dodelijk projectiel mee het stadion in te nemen. Het officiele club statement luidt: “Het gooien van voorwerpen tijdens een voetbalwedstrijd, inclusief bleekselderij, is een overtreding van de wet. Men kan hiervoor worden gearresteerd en een strafblad krijgen”. Het clubbestuur heeft zelfs een kliklijn in het leven geroepen. Mocht U iemand bleekselderij het stadion zien binnensmokkelen, dan kunt u dit anoniem melden door te bellen naar 442079151919. Alle telefoontjes worden vertrouwelijk behandeld.
Iemand nog mooie verhalen over andere clubtradities? Leave a message in the comments…

2 REACTIES

  1. Verdorie man, wees blíj dat ze met bleekselderij gooien in plaats van met gevaarlijke dingen. Kinderachtig hoor, om dit nou ook al te gaan verbieden…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here